Standforrojava

Για την έμπρακτη πολιτική και ηθική στήριξη του αγώνα του Κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος

Κομπανί: Οι γυναίκες ηγούνται της επανάστασής μας.

Leave a comment

από rebelian

 

Μία από τους προέδρους του Νομοθετικού Συμβουλίου της Κομπανί, η FAYZA ABDI σε συνέντευξή της στον  Stephen Smellie μιλά για το πώς οι Κούρδες γυναίκες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στο Ισλαμικό Χαλιφάτο και του αγώνα για την οικοδόμηση μίας καλύτερης κοινωνίας.

Στην Suruc χιλιάδες πρόσφυγες από την Κομπανί, ζουν σε σκηνές και προετοιμάζονται για την ημέρα, που πιστεύουν ότι δεν θα αργήσει, που το ISIS θα καταστραφεί και θα μπορούν να επιστρέψουν και να ανοικοδομήσουν την πόλη τους.

Ανάμεσά τους βρίσκεται και η  Fayza Abdi. Είναι μία από τις προέδρους του Νομοθετικού Συμβουλίου της Κομπανί. Μία από τις προέδρους της αυτόνομης διοίκησης που δημιουργήθηκε από τους κάτοικους της πόλης κατά την διάρκεια του Συριακού εμφύλιου, όταν οι δυνάμεις του Άσσαντ αποσύρθηκαν από την περιοχή.

Πέρασε τα σύνορα και έφτασε στην Suruc πρίν από δύο εβδομάδες, «Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους μας βρίσκονται στην Suruc και εδώ έχω πολλά πράγματα να κάνω για αυτούς».

Η Κουρδική επανάσταση που απλώνεται σε αυτή την περιοχή της Συρίας που κατοικείται κυρίως από Κούρδους, στην Rojava, βλέπει τις γυναίκες να ηγούνται του αγώνα για την οικοδόμιση μίας καλύτερης κοινωνίας.

Μαζί με δήμους από άλλες περιοχές του Κουρδιστάν, υιοθέτησαν ένα πολιτικό σύστημα στο οποίο οι γυναίκες μοιράζονται τις σημαντικές θέσεις αποφάσεων μαζί με τους άνδρες.

Η Abdi, εκλέχθηκε συν πρόεδρος με την υποχρέωση να οργανώσει την ζωή στο αυτόνομο καντόνι.

«Η ζωή ήταν ήσυχη και ήρεμη πριν από την επίθεση του Ισλαμικού Χαλιφάτου. Άνθρωποι έρχονταν σε εμάς από όλη την Συρία αναζητώντας την ειρήνη. Άραβες, Γιαζίντις, Κούρδοι. Όταν δεχθήκαμε τις πρώτες επιθέσεις τα μισά από τα θήματα ήταν άραβες».

Παλαιότερα «ζούσαμε δύσκολους καιρούς με το καθεστώς της Συρίας. Έτσι όταν αποκτήσαμε την αυτονομία μας οργανώσαμε την ζωή μας. Χτίσαμε σχολεία για τα παιδιά μας, εκεί που πρίν δεν υπήρχε τίποτα. Χτίσαμε τα πάντα για τους ανθρώπους μας , μαζί με αυτούς τους ίδιους».

Πριν την εκλογή της στην θέση που τώρα κατέχει η Άμπντι ήταν δασκάλα Αγγλικών και της Κουρδικής γλώσσας. « Πιστεύουμε ότι πρέπει να αποτελέσουμε την λύση για τα δικά μας προβλήματα. Οι Κούρδες γυναίκες συμμετέχουν στον αγώνα για περισσότερο από 30 χρόνια, στο ΡΚΚ και σε όλες τις οργανώσεις , ενώσεις ή κοινότητες», « τώρα οι γυναίκες υπερασπίζονται την πόλη από τις επιθέσεις του ISIS στο πλευρό των ανδρών. Οι νεαρές γυναίκες μάχονται για την υπεράσπιση των κοινοτήτων και της χώρας ενάντια στο ISIS που δολοφονεί γυναίκες και παιδιά».

Αναφερόμενη στους 160 Κούρδους  Πεσμεργκά που έφτασαν στην πόλη με βαρύ οπλισμό για να βοηθήσουν στην άμυνα της πόλης  η Abdi, επιμένει ότι οι Ομάδες Λαϊκής Προστασίας ελέγχουν την διεξαγωγή των μαχών.

Εξηγεί ότι από την ευρύτερη περιοχή της Κομπανί 500000 άνθρωποι έχουν φύγει εξ αιτίας των μαχών, αλλά μέσα στην πόλη εξακολουθούν να υπάρχουν πολίτες που στηρίζουν τους πολιτοφύλακες μαχητές. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και οι δύο κόρες της.

«Οι άνθρωποι ζουν στα κελάρια» λέει.

«Οι άνθρωποι που υπερασπίζονται την πόλη είναι ήρωες ,αλλά είναι ταυτόχρονα και θύματα. Χρειαζόμαστε βοήθεια. Ιδιαίτερα χρειαζόμαστε έναν διάδρομο, ένα ανθρωπιστικό διάδρομο, για να φέρουμε στην πόλη τα αναγκαία για την υπεράσπισή της. Επίσης θα χρειαστούμε βοήθεια για να ανοικοδομήσουμε την Κομπανί. Η μισή πόλη έχει καταστραφεί, αλλά εμείς θα την ξαναχτίσουμε. Έχουμε φίλους σε όλο τον κόσμο. Αυτοί που θέλουν δημοκρατία, που είναι ανθρωπιστές, αυτοί θα μας βοηθήσουν. Το ISIS ξέχασε ότι είμαστε νέα γενιά Κούρδων. Είμαστε μορφωμένοι και ξέρουμε να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας. Έχουμε δείξει ότι μικροί και αδύνατοι άνθρωποι μπορούν να υπερασπιστούν τους εαυτούς την χώρα τους , τον κόσμο ολόκληρο. Εμείς οι γυναίκες μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Περιμένω λεπτό προς λεπτό την στιγμή που θα μπορώ να γυρίσω στην Κομπανί. Η πόλη μας καταστράφηκε, αλλά όπως έχουμε πει, μπορούμε να ζήσουμε σε σκηνές αλλά στην αυτό να είναι στην πόλη μας την οποία θα ξαναχτίσουμε».

Αυτοί που θεωρούν τους εαυτούς τους φίλους της Κομπανί, μπορούν να είναι σίγουροι ότι γυναίκες όπως η Fayza Abdi εργάζονται για να οδηγήσουν τους ανθρώπους τους στην ευημερία, ότι όχι μόνο θα υπερασπιστούν την πόλη από την επίθεση του ISIS, αλλά θα χτίσουν μία νέα Κομπανί για τους ανθρώπους της

 

Μετά την Κομπανί, το Ισλαμικό Χαλιφάτο μπορεί να στοχεύσει στην Κουρδική πόλη της Afrin.

 

Οι δυτικές και αραβικές δυνάμεις που πραγματοποίησαν τις αεροπορικές επιδρομές για να αποτρέψουν την πτώση της Κομπανί από την επίθεση του ISIS, θα πρέπει να είναι έτοιμες να το πράξου και για άλλη Κουρδική πόλη που είναι κυκλωμένοι από Ισλαμικές συμμορίες, δήλωσε την περασμένη Παρασκευή τοπικός ηγέτης.

120 μίλια στα δυτικά η Αφρίν, όπως και η Κομπανί, είναι ένα από τα τρία καντόνια που αυτοανακηρύχτηκε αυτόνομη από την Συριακή κυβέρνηση, νωρίτερα αυτό το έτος. Τώρα κινδυνεύει να βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση με την Κομπανί, απ τα χέρια των συμμοριών της Αλ Καϊντα που πλαισιώνουν το Μέτωπο της Nursa, σύμφωνα με την πεποίθηση της γυναίκας που ηγείται της τοπικής κυβέρνησης από την θέση της πρωθυπουργού.

«Η Αφρίν είναι κυκλωμένη από την Νούσρα, και εμείς είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας», δήλωσε η Hevi Mustefa κατά την διάρκεια επίσκεψής της στην Τουρκία που σκοπό έχει να στρέψει την παγκόσμια προσοχή στην επικίνδυνη προοπτική που γενάτε. «Ευχαριστούμε για την υποστήριξη της παγκόσμιας κοινότητας στην Κομπανί αλλά αυτή ήρθε αργά. Ητάμε την βοήθεια όλων ώστε η κατάσταση της Κομπανί να μην επαναληφθεί».

Το Μέτωπο της Νούσρα είναι το σκέλος της ΑΛ Καϊντα με την μεγαλύτερη πολεμική δύναμη στην Συρία. Είναι ταυτόσημης ιδεολογίας με το Ισλαμικό Χαλιφάτο, που ξεκίνησε ως αποσπασμένο κομμάτι της και τώρα μάχεται ενάντια της για τον έλεγχο των συριακών εδαφών και για την αναγνώριση της ηγεμονίας της ως ηγέτιδας των τζιχαντιστών μαχητών.

 

Ετοιμαζόμενοι για tτην επίθεση

 

Η κατάρρευση της Συριακής κυβέρνησης επέτρεψε στους Κούρδους να δημιουργήσουν την δική τους διακυβέρνηση στην περιοχή. Η επιλογή τους να μην συγκρουστούν απευθείας με τις κυβερνητικές στρατιωτικές δυνάμεις, τους επέτρεψε μέχρι πρότινος να απολαύσουν μία σχετική ηρεμία. Παρόλα αυτά η Mustefa ξεκαθαρίζει ότι η αποφυγή της απευθείας σύγκρουσης με την Δαμασκό δεν σημαίνει την ύπαρξη κάποιων σχέσεων με τον Άσσαντ, χαρακτηρίζοντάς τέτοιες υπόνοιες ότι σκοπό έχουν την δυσφήμιση του Κουρδικού αγώνα.

«Πολεμάμε ενάντια στην κυβέρνηση με διαφορετικό τρόπο, με το δικό μας σύστημα που μπορεί να αποτελέσει εναλλακτικό μοντέλο για όλη την Συρία. Η Συρία είναι σαν ένα μωσαϊκό. Και αυτό γιατί κάθε μέρος μπορεί να έχει την τοπική του διοίκηση που να συναντά τις τοπικές επιλογές, αλλά όλο αυτό μπορεί να συνδέεται και να συντονίζεται σε μία κεντρική διοίκηση. Αγωνιζόμαστε για την ενότητα της Συρίας».

«Η επίθεση του Ισλαμικού Χαλιφάτου ενάντια στην Κομπανί άλλαξε όλα τα δεδομένα, και η Αφρίν, πόλη ενός εκατομμυρίου ανθρώπων εκ των οποίων 200.000 είναι πρόσφυγες από την Κομπανί, μπορεί να αποτελεί τον επόμενο στόχο» δήλωσε η Mustefa.

Το Ισλαμικό Χαλιφάτο επιτέθηκε στην Αφρίν πέρσι αλλά αντιμετωπίστηκε από την άμυνα της πόλης. Εδώ και πολύ καιρό το Μέτωπο της Νούσρα έχει λάβει θέσεις στις κοντινές περιοχές χωρίς όμως να έχει πραγματοποιήσει γενικευμένη επίθεση, προώθηση  που επιτεύχθηκε μετά από συμφωνία με  άλλες οπλισμένες ομάδες της περιοχής και του επέτρεψε να εδραιωθεί 25 χιλιόμετρα πριν από αυτή.

Η Κουρδική αντιπροσωπία του καντονίου προσπαθεί να πιέσει στην κατεύθυνση της εξασφάλισης της δημιουργίας διαδρόμου ανεφοδιασμού διαμέσου των συνόρων με την Τουρκία, κάτι που έως τώρα δεν έχει κατορθωθεί εξ αιτίας της άρνησης της Τουρκικής πλευράς να συναντηθεί μαζί της.

 

Στο πεδίο της μάχης

 

Το γραφείο τύπου των Ομάδων Λαϊκής Προστασίας ανακοίνωσε εχθές ότι συνεχίστηκε για 53η ημέρα η επίθεση του Ισλαμικού Χαλιφάτου ενάντια της πόλης Κομπανί.  Οι πολιτοφύλακες μαζί με Κούρδους Πεσμεργκά και μαχητές του Burkan Al-Fırat αναχαίτισαν τις επιτιθέμενες συμμορίες του ISIS και κατάφεραν να απελευθερώσουν κάποιες περιοχές που είχαν καταληφθεί από εκείνες. Οι μάχες εξακολουθούν με μεγάλη ένταση στο κέντρο της πόλης όπου οι Τζιχαντιστές βομβαρδίζουν με όλμους που στοχεύουν κυρίως σε άμαχους, χάνοντας όμως συνεχώς έδαφος.

Παράλληλα το πολεμικό ανακοινωθέν αναφέρει ότι οι Ομάδες Λαϊκής Προστασίας απελευθέρωσαν 100 οικισμούς γύρω από το χωριό Αλύγια δυτικά του Τίλ Τεμίρ στην νότια περιοχή του Serêkaniyê

 

Author: Gulai Pole

Born into an impoverished Ukrainian peasant family at Gulai Pole in 1888, i had labored on a farm as a small child for a number of years.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s