Standforrojava

Για την έμπρακτη πολιτική και ηθική στήριξη του αγώνα του Κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος

Επείγουσα έκκληση για βοήθεια για τους 180 χιλιάδες πρόσφυγες από τo Kobanê

Leave a comment

από rebelian

 

http://en.firatajans.com/news/news/urgent-call-for-aid-for-180-thousand-people-from-kobane.htm
Ένα link μιας αξιοπρεπέστατης ΜΚΟ για να βοηθήσετε: http://www.medico.de/en/themes/relief/documents/-the-kurdish-region-rojava-in-syria-needs-help/1270/

Από τις 180 χιλιάδες ανθρώπους από την Kobanê που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη τους μετά τις άγριες επιθέσεις του ISIS, η οποία ξεκίνησε στις 15 Σεπτεμβρίου, μόνο 48 χιλιάδες έχουν φτάσει στην περιοχή των συνόρων της Suruç στην επαρχία Urfa. Ενώ οι βασικές ανάγκες των προσφύγων από την Kobanê, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής καταυλισμών με σκηνές, τηρούνται χάρη σε μια κινητοποίηση από τους κατοίκους της περιοχής, μόνο σε 6 χιλιάδες από αυτούς έχει παρασχεθεί καταφύγιο σε σκηνές που έχουν συσταθεί από το κρατικό ίδρυμα AFAD.

Ο συντονισμός κρίσης της Κομπάνι κατάρτισε πρόσφατα μια έκθεση σχετικά με τις επείγουσες ανάγκες των προσφύγων καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, επίσης, δίνοντας λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες που οι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν. Ο συντονισμός επανέλαβε την έκκλησή του για την κινητοποίηση ενισχύσεων, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των προσφύγων πριν από τις δύσκολες συνθήκες του χειμώνα.

Σύμφωνα με την έκθεση του Συντονισμού, 35 χιλιάδες άνθρωποι από την πολιορκημένη πόλη σήμερα διαμένουν στην Urfa, 15 χιλιάδες στην Birecik, 4 χιλ Siverek, 600 στην Ceylanpınar, 3000 στην Hilvan και 12 χιλιάδες στο Bozova.

Επιπλέον,  20.101 πολίτες της Kobanê διαμένουν στο Suruç, 9864 σε σκηνές στο κέντρο «φιλοξενίας» του Suruç και 17 χιλιάδες σε άλλα χωριά στην περιοχή, που αγωνίζονται να ζήσουν υπό δύσκολες συνθήκες σε σπίτια, ημιτελή κτίρια και αποθήκες. Από την άλλη πλευρά, μόνο 6100 από αυτούς ήταν σε θέση να βρουν καταφύγιο σε σκηνές που έχουν στηθεί από το κρατικό ίδρυμα AFAD, παρά τους ισχυρισμούς της τουρκικής κυβέρνησης ότι καλωσορίζει όλους τους ανθρώπους από την  Kobanê.

Πρόσφυγες από την Kobanê επίσης  φιλοξενούνται σε ορισμένες άλλες πόλεις σε όλη το Βόρειο Κουρδιστάν, συμπεριλαμβανομένων 11 χιλιάδων στο Αμέντ, 4000 στο Μαρντίν, 5500 στην Adıyaman, 4500 στο Gaziantep, 3000 στη Μαλάτια και το 1800 στην Αττάλεια. Ενώ είναι μεταξύ 25 και 300 χιλιάδες άνθρωποι από την Kobanê προβλέπεται να έχουν μετακινηθεί σε άλλες πόλεις στην Τουρκία και στο Βόρειο Κουρδιστάν, 7 χιλιάδες από αυτούς φέρεται να έχουν περάσει στο Νότιο Κουρδιστάν μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με την έκθεση, υπάρχουν σήμερα 46.865 άνθρωποι στην περιοχή Suruç, μεταξύ των οποίων 4916 είναι παιδιά της ηλικιακής ομάδας 0-3.

Η κατανομή του συνόλου των 9.864 ανθρώπων από την Kobanê που ζουν σε πόλεις σκηνών στην Suruç έχει ως εξής? 488 οικογένειες με 3037 μέλη στην ARIN Mirkan Tent City, 170 οικογένειες με 1100 μέλη στην Suphi Nejat Ağırnaslı Tent City, 220 οικογένειες με 1100 μέλη στην Rojava Tent City, και 257 οικογένειες με 1471 μέλη στην Kobanê Tent City.

Μια νέα πόλη αντίσκηνων που αποτελείται από 382 σκηνές είναι επί του παρόντος υπό κατασκευή για να φιλοξενήσει περισσότερα άτομα μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η έκθεση του συντονισμού τονίζει ότι το πιο σημαντικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η θέρμανση στις σκηνές ενόψει των  ήδη δύσκολων συνθηκών του χειμώνα. Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι τροφή για πρωινό, ιδιαίτερα υψηλής ενέργειας είναι επίσης μεταξύ των κύριων στοιχείων που απαιτούνται.

Σύμφωνα με την έκθεση, 240 φορτηγά  βοήθειας έφτασαν στην πόλη μέχρι στιγμής μέσω του δικτύου αλληλεγγύης που σχηματίζεται από ένα συντονισμό με επικεφαλής το Κόμμα των Δημοκρατικών Περιφερειών (DBP), το Κογκρέσο Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTK), το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών »(HDP) και την Ένωση της αλληλεγγύης και της βοήθειας για την Rojava.

Ενώ τα κύρια στοιχεία της βοήθειας που παρέχεται εδώ αποτελείται από ρουχισμό,  τρόφιμα και υλικού κατασκήνωσης, 87 φορτηγά και 1 νταλίκα με βοήθεια  πέρασε στην Kobanê μετά την έναρξη των επιθέσεων. Σύμφωνα με την έκθεση, συνολικά 840 φορτηγά της βοήθειας έχουν σταλεί στο Kobanê τα τελευταία δύο χρόνια. Όλες οι ενισχύσεις που αποστέλλονται καταγράφονται από την Ερυθρά Ημισέληνο. Η βοήθειες πρέπει να διατεθούν πρώτα στην Ερυθρά Ημισελήνο, που η ίδια την στέλνει αργότερα μέσα στην πόλη, προκειμένου να διασφαλιστεί η διέλευση των συνόρων χωρίς προβλήματα.

Η έκθεση αποτελείται περαιτέρω από ένα τμήμα με λίστα  προτάσεων του τι πρέπει επειγόντως να γίνει προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των προσφύγων.

Οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση είναι οι εξής:

* Η διεθνής κοινότητα και όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις πρέπει να λάβουν επειγόντως συγκεκριμένα μέτρα για να σταματήσουν τις συμμορίες του ISIS προσπαθούν να καταπνίξουν την Επανάσταση στην Rojava.

* Οι λαοί της Τουρκίας και του Κουρδιστάν πρέπει να κινητοποιηθούν για την ικανοποίηση των αναγκών του πληθυσμού από την Kobanê που εκτοπίστηκαν και αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν λόγω του πολέμου που μαίνεται  στην πατρίδα τους. Πρέπει να παρέχεται μεγαλύτερη στήριξη στις εκστρατείες στήριξης που ξεκίνησαν με σκοπό να καλύψουν τις ανάγκες τους εν όψη των χειμερινών συνθηκών που απαιτούν περισσότερες κουβέρτες και χειμωνιάτικα ρούχα.

* Οι αεροπορικές επιδρομές του συνασπισμού πρέπει να συνεχιστούν πιο αποτελεσματικά, προκειμένου να αποκλείσουν τους δρόμους εισόδου του ISIS, και πρέπει να ληφθούν μέτρα για την εξάλειψη των πηγών χρηματοδότησης του.

* Όλη η ευκολία θα πρέπει να παρέχεται προκειμένου να διευκολυνθεί η παράδοση της στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας στην Kobanê και ένας ασφαλής διάδρομο πρέπει να παραμείνει ανοιχτός έως ότου η απειλή του ISIS να έχει εξαλειφθεί εντελώς.

* Η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να θέσει τέλος στην ιστορική στιγματοποίηση των Κούρδων ως απειλή και να αναγνωρίζει αμέσως τα τρία καντόνια της Rojava? Efrin, Cizir, και Kobanê.

* Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει αμέσως την πολιτική της για την δημιουργία μιας νεκρής ζώνης που δεν εξυπηρετεί τίποτα, αλλά δημιουργεί μια έλλειψη εμπιστοσύνης στις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των Κούρδων, και την απομόνωση των καντόνιων της Rojava.

* Επείγουσα βήματα πρέπει να ληφθούν για την συγκρότηση ενός Εθνικού Κογκρέσου Ενότητας γύρω από μια κοινή στρατηγική άμυνας που πρέπει να οικοδομιθεί.

* Πρέπει να οργανωθεί διεθνής στήριξη για την ανοικοδόμηση στην Kobanê που έχει καταστραφεί από τις επιθέσεις του  βαρέως οπλισμού.

* Η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει την πολιτική του εκβιασμού πάνω από το ζήτημα των τραυματιών, καθώς και τις αυθαίρετες εφαρμογές της και την καταστολή στα νοσοκομεία όπου η θεραπεία των τραυματιών συνεχίζεται.

* Η καταγραφή όλων των προσφύγων της  Kobanê από το AFAD πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα και όλες οι υπηρεσίες υγείας πρέπει να παρέχονται χωρίς διακρίσεις μεταξύ των ανθρώπων μέσα και έξω από τα στρατόπεδα που προστατεύονται από την AFAD.

* Βασικές υπηρεσίες υγείας πρέπει να ενσωματωθούν με ψυχίατρούς.

* Επιβολή περιορισμού συνεισφοράς και επιπλέον περικοπές στον τομέα της ιατρικής θα πρέπει να αποκλείστούν για τους ανθρώπους από την Kobanê.

* Πρέπει να αναπτυχθεί ένα σύστημα ιπτάμενου ασθενοφόρου για τη μεταφορά των πληγωμένων και σε άλλες πόλεις.

* Παράλληλα με τις υπηρεσίες υγείας που παρέχονται στους πρόσφυγες της Kobanê, προγράμματα ψυχολογικής και κοινωνικής υποστήριξης για τους ανθρώπους από την Kobanê πρέπει να σχεδιαστεί  και να υλοποιηθεί.

* Το πρόγραμμα εμβολιασμού του Υπουργείου Υγείας θα πρέπει επίσης να εφαρμοστεί στον λαό της Kobanê, και μια εκστρατεία πρέπει να ξεκινήσει για το σκοπό αυτό.

* Όλες οι γυναικείες οργανώσεις στο Κουρδιστάν, την Τουρκία, καθώς και σε όλη η διεθνής αρένα πρέπει να κινητοποιηθεί για τις σωματικά και ψυχολογικά τραυματισμένες από τον πόλεμο γυναίκες από την Kobanê
* Περισσότεροι εθελοντές ακτιβιστές απαιτούνται για τη δημιουργία μιας πιο υγιούς επικοινωνίας με τους ανθρώπους που έχουν καταφύγει σε σκηνές, ειδικά με τις γυναίκες.

* Αντιμέτωποι με την τεράστια εισροή των προσφύγων, η υποδομή των πόλεων των αντίσκηνων είναι μακριά από το να είναι επαρκής. Το έργο υποδομής σε αυτές πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν οι  χειμερινές συνθήκες γίνουν δυσκολότερες. Ιδιαίτερα πρέπει επειγόντως να δημιουργηθεί η υποδομή για την θέρμανση στις σκηνές. Χρειάζεται υποστήριξη για το έργο αυτό.

* Προκατασκευασμένα σχολεία πρέπει να κατασκευαστούν για να παρέχουν εκπαίδευση για τα παιδιά στους καταυλισμούς. Χρειάζονται εθελοντές καθηγητές που μπορούν να διδάξουν την κουρδική γλώσσα.

 

Author: Gulai Pole

Born into an impoverished Ukrainian peasant family at Gulai Pole in 1888, i had labored on a farm as a small child for a number of years.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s