Standforrojava

Για την έμπρακτη πολιτική και ηθική στήριξη του αγώνα του Κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος

Ενημέρωση για τα τελευταία τεκταινόμενα στην μάχη της Κομπανί

Leave a comment

από rebelian


Η απελευθέρωση της πόλη TilHemîs στο καντόνι της  Cizîrê

Η πόλη της Til Hemîs στο καντόνι της  Cizîrê στο Δυτικό Κουρδιστάν, Rojava, εκκαθαρίστηκε από τις συμμορίες του ISIS μετά από 7 ημέρες πολεμικών επιχειρήσεων που πραγματοποίησαν οι Γυναικείες και Λαϊκές Μονάδες Άμυνας.

Η ευρήτερη περιοχή της πόλης χρησιμοποιούταν από το τον Τζιχαντιστικό στρατό σαν κεντρικό επιτελείο για τις επιδρομές του στου καντόνι της Cizîrê.

Στις από κοινού πολεμικές επιχειρήσεις για την απελευθέρωση της περιοχής που ξεκίνησαν την 21η Φεβρουαρίου εκτός από τους άντρες και γυναίκες των  Κουρδικών πολιτοφυλακών YPG/YPJ, συμμετείχαν μονάδες προσκείμενες στο Συριακό Στρατιωτικό Συμβούλιο , καθώς και στρατιωτικές δυνάμεις αραβικών φυλών της περιοχής (Sutoro και Cêsh al-Senadid )

Μέσα σε 7 μέρες 97 χωριά της ευρύτερης περιοχής απελευθερώθηκαν από τον ζυγό του Ισλαμικού Χαλιφάτου ενώ η πόλη απαλλάχθηκε από την παρουσία των συμμοριών μετά από μία άγρια μάχη που διήρκεσε 5 περίπου ώρες. Κατά των 7 ημερών της επιχείρησης 211 εισβολείς βρήκαν τον θάνατο.

Οι επιχειρήσεις εδάφους υποστηρίχθηκαν με βομβαρδισμούς πυροβολικού από Κούρδους Πεσμεργκά από την συνοριακή γραμμή του Νότιου Κουρδιστάν καθώς και από αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Η σήμανση του τέλους των επιχειρήσεων προκάλεσε εκδηλώσεις χαράς σε όλο το καντόνι με τον κόσμο να βγαίνει  μαζικά στους δρόμους και να γιορτάσει σε ένα κλίμα εφορίας

φωτογραφίες: http://en.firatajans.com/news/images-from-til-hemis-liberated-from-isis#

Καθώς το δεύτερο μέρος των επιχειρήσεων για την απελευθέρωση της Κομπανί περνάνε στον δεύτερο μήνα τους, ο διοικητής των YPG Mahmud Berxwedan  μιλά για την πρόσφατη κατάσταση στο Κομπανί , τα επόμενα βήματα και την πρόσφατη επιχείρηση για την προστασία του μνημείου του Suleyman Shah.

Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται, τα χωριά σε μεγάλο βαθμό έχουν καθαρίσει.

Το δεύτερο μέρος των επιχειρήσεων ξεκίνησε αμέσως μετά την εκκαθάριση του κέντρου της Κομπανί από τις συμμορίες του ISIS . Τώρα πλέον έχουν απελευθερωθεί περισσότερα από 220 χωριά. Στις μάχες που ακολούθησαν την προσπάθειά μας αντιμετωπίσαμε  όλες τις  επιθέσεις του ISIS, που προσπάθησε να κρατήσει και να υπερασπιστεί τις θέσεις του. Η επιτυχία της επιχείρησης απελευθέρωσης θα συνεχιστεί.

Έχουν πραγματοποιηθεί βαριά πλήγματα στις ενισχύσεις του ISIS. Προσπαθεί το ISIS μέσα από την μεταφορά ενισχύσεων να επαναλάβει τις επιθέσεις;

Οι συμμορίες του ISIS τις τελευταίες μέρες άρχισαν να συγκεντρώνουν ενισχύσεις με σκοπό να εξαπολύσουν επιθέσεις και να προωθήσουν περισσότερο τις θέσεις τους. Οι προσπάθειες τους απαντήθηκαν με τον δυναμικότερο τρόπο από τους μαχητές μας. Στις πύρινες μάχες που διεξάγονται καθημερινά οι συμμορίες έχουν υποφέρει πολλές απώλειες στο ανθρώπινό τους δυναμικό. Για παράδειγμα εχθές πραγματοποίησαν επιθέσεις με βαραίο εξοπλισμό και άρματα μάχης στην γραμμή που ενώνει το Bexdike και İdani στο ανατολικό μέτωπο. Το αποτέλεσμα των μαχών ήταν να αποκρουστούν και πολλά από τα τανκς τους να καταστραφούν.

Μπορείς να μας περιγράψεις την κατάσταση στα τέσσερα μέτωπα των μαχών στο Κομπανί;

Έχουν απομείνει μόνο τέσσερα χωριάκάτω από τον έλεγχο του ISIS στο Δυτικό μέτωπο.  Σε πολλές περιοχές έχουμε προσεγγίσει τον Ευφράτη ποταμό. Διεξάγονται μάχες στην γραμμή Shexler  και σε κάποια τριγύρω χωριά. Σε αυτή την μεριά του μετώπου οι θέσεις μας έχουν φτάσει πέραν εκείνων που υπήρχαν όταν άρχισε η επίθεση των συμμοριών στις 15 Σεπτέμβρη. Οι πολιτοφύλακες έχουν εκδιώξει τους τζιχαντιστές από πολλά χωριά όπου κατοικούν αποκλειστικά Άραβες απολαμβάνοντας τις ευχαριστίες των κατοίκων τους.

Στο νότιο μέτωπο έχουν απελευθερωθεί όλα τα χωρία που ελέγχαμε πρίν τις 15 Σεπτέμβρη , και  άλλα τρία έχουν περάσει στην δική μας πλευρά τα Nasiro, Xeruz και Cade.

Οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν και μετά την ανάκτηση των πρότερων εδαφών;

Όλη η Κουρδική γη θα απελευθερωθεί. Δεν στοχεύουμε μόνο στην απελευθέρωση των χωριών μέσα από τα σύνορα του Κομπανί. Θα απελευθερώσουμε όλα τα Κουρδικά χωριά και τους συνοικισμούς  στην

Tal Abyad, στην  Raqqa και σε όλες τις περιοχές που διοικητικά έχουν συμμαχίσει με το Ισλαμικό καθεστώς.  Σε αυτό το πλαίσιο σκοπεύουμε στην απελευθέρωση όλων των Κουρδικών χωριών αμέσως μετά την απελευθέρωση εκείνων που βρίσκονται στο καντόνι του Κομπανί. Το είχαμε δηλώσει και πριν. Ο στόχος μας είναι η οργάνωση των συμμοριών του ISIS, δεν στοχεύουμε στον Αραβικό πληθυσμό ούτε στις περιοχές που κατοικούνται από αυτούς. Σε αυτό το πλαίσιο οι YPG θα επιτίθενται στις περιοχές που οι συμμορίες του ISIS είναι παρούσες και θα τις καταστρέφουν είτε στην Tal Abyad την Raqqa ή την  Sirrine. Όπου βρίκεται το ISIS εκεί θα στοχεύουμε.

Είναι δυνατόν για το ISIS να επαναλάβει μία επίθεση ενάντια στο  Kobanê;
Ο λαός μας πρέπει να αισθάνεται άνετα, καθώς οι συμμορίες του ISIS δεν κατάφεραν να κρατήσουν και να παραμείνουν στην Kobanê όπου η πλειοψηφία τους έχει καταστραφεί. Το υπόλοιπο μέρος των δυνάμεων τους από την άλλη πλευρά αναγκάστηκε να υποχωρήσει από το κέντρο της πόλης. Οι συμμορίες του ISIS δεν έφυγαν από τα χωριά, επειδή απλά αποχώρησαν. Θέλησαν να αντισταθούν, αλλά δεν θα μπορούσαν  να το επιτύχουν αντιμετωπίζοντας  τις επιθέσεις μας. Τους τσακίσαμε στα χωριά πριν από το να τους εκδιώξουμε μακριά. Από αυτή την άποψη, δεν μπορούμε να πούμε ότι το ISIS απέσυρε τις δυνάμεις του και θα μπορούσε να έρθει πίσω όταν το θελήσει. Τώρα δεν έχουν καμία πιθανότητα να επιτεθούν και να προωθηθούν στο Kobanê για άλλη μια φορά. Οι συμμορίες του ISIS δεν μπορούν  να κρατήσουν τις περιοχές όπου αυτές είναι παρούσες, φέρνοντας  μισθοφόρους σε αυτές τις περιοχές και κάνοντας  παιδιά να συμμετέχουν στη μάχη.

 

Το τουρκικό κράτος προέβη σε μια πράξη με την υποστήριξη των YPG για να μετακινήσει τον τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ από εκεί που βρίσκονταν. Ο Τούρκος πρόεδρος και ο πρωθυπουργός, ωστόσο είπαν ότι ο Τουρκικός στρατός πραγματοποίησε την επιχείρηση, χωρίς να λαβει την  άδεια ή την υποστήριξη από κανέναν. Θα μπορούσατε να μας πείτε για την επιχείρηση στον τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ;
Οι τουρκικές κρατικές αρχές πρέπει να αποδεχθούν και να μιλήσουν στην βάση της  ήδη εμφανής πραγματικότητας αυτής της επιχείρησης. Δεν είναι εύκολο, ούτε είναι δυνατόν κανείς να περάσει μέσα από την Kobanê χωρίς την έγκριση των YPG.
Για την πράξη αυτή, οι Τούρκοι αξιωματούχοι πραγματοποίησε πέντε συναντήσεις με τους διοικητές των YPG . Χωριστές συνομιλίες έλαβαν χώρα επίσης. Η στάση μας για το θέμα αυτό ήταν σε μια ανθρώπινη βάση. Εμείς δεν θεωρούμε ότι είναι αδύνατο να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε την Τουρκία, η οποία αντιλαμβανόμαστε  ως γείτονα και φίλο, που χρειάζονται βοήθεια, ενώ οι στρατιώτες της και τα  εθνικά σύμβολα της ήταν υπό κίνδυνο εκεί. Ανοίξαμε τον δρόμο για αυτούς και οδήγησαμε τις δυνάμεις τους κατά μήκος της διαδρομής. Αυτό είναι το πώς και γιατί συμβάλαμε την Τουρκία στην μεταφορά  των στρατιωτών και των συμβόλων του τουρκικού λαού. Οι υπάλληλοι του τουρκικού κράτους θα έπρεπε να ευχαριστούν τις YPG και να αποφεύγεται η άρνηση εκ μέρος τους.  Μάλιστα μείναμε έκπληκτοι με αυτή τους την στάση.. Είμαστε γείτονα και πάντα έτοιμοι για να υποστηρίξουμε, αλλά δεν είναι σωστό να αγνοούν και να αρνούνται  το ρόλο μας με αυτόν τον τρόπο.

Μήπως η επιχείρηση αυτή  σηματοδοτεί μια σημαντική στρατιωτική επιτυχία, όπως υποστηρίχθηκε από το τουρκικό κράτος και τον Τύπο;
Πρώτα απ ‘όλα, η επιχείρηση δεν συνεπάγεται μια στρατιωτική επιτυχία, όπως δεν υπάρχει μία σφαίρα που εξοκτεύθηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Με βάση αυτή την πραγματικότητα, κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για μια στρατιωτική επιτυχία. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης ακούσαμε τους ασυρμάτους  των συμμοριών του ISIS και γίναμε μάρτυρες εντολών  ώστε κανένας να μην προβεί σε οποιεσδήποτε επιθέσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι προφανώς εννοείται ότι μια συζήτηση με τις συμμορίες του  ISIS είχε λάβει χώρα και μια συμφωνία  είχε επιτευχθεί προηγουμένως. Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι ήταν μια διπλωματική επιτυχία, αλλά ποτέ δεν είναι στρατιωτική. Οι δυνάμεις μας έλαβαν μέτρα γύρω από τη γέφυρα Karakuzak και εξασφάλισαν  την ασφάλεια κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

Τι είδους διαδικασία έλαβε χώρα μεταξύ των YPG και του τουρκικού κράτους όσον αφορά τη μετακίνηση του τάφου στο χωριό Ashme;
Μετά από μια σειρά συνομιλιών με το PYD και μια διαδικασία πειθούς, αποφασίστηκε να ανοίξει μια περιοχή στο χωριό για τον τάφο, που θα παραμείνει εκεί για μια προσωρινή περίοδο μέχρι να μετακινηθεί σε ασφαλέστερο μέρος σε μακροπρόθεσμη βάση. Η περιοχή που υποδέχθηκε  τον τάφο στο χωριό Ashme είναι η γη της δημοκρατικής Συρίας και του Κουρδιστάν. Αυτή η περιοχή θα φιλοξενήσει τις αξίες του τουρκικού λαού και να παραμείνουν υπό την προστασία των YPG / YPJ.

 

https://athens.indymedia.org/post/1540219/

Author: Gulai Pole

Born into an impoverished Ukrainian peasant family at Gulai Pole in 1888, i had labored on a farm as a small child for a number of years.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s