Standforrojava

Για την έμπρακτη πολιτική και ηθική στήριξη του αγώνα του Κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος

Κείμενο σε Word

Leave a comment

 

Ενισχύστε οικονομικά τους Κούρδους αντάρτες στη Συρία.

 

Ενισχύστε οικονομικά την ένοπλη αυτόαμυνα ενός πειράματος κοινωνικής χειραφέτησης στη μέση ανατολή. (http://www.transition-europe.org/?p=1900)
Τους τελευταίους μήνες, ένας σκληρός αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιφέρεια της Rojava, στα σύνορα Συρίας – Ιράκ και Τουρκίας. Οι αυτόνομες κουρδικές κοινότητες στην περιοχή αυτή, όπου μετά την αποδυνάμωση του συριακού καθεστώτος τον πρώτο λόγο έχει η οργάνωση PYD, με τις οργανωμένες ένοπλες πολιτοφυλακές του YPG και YPJ (καθαρά γυναικείες μάχιμες στρατιωτικές μονάδες)  και την υποστήριξη του PKK αλλά όχι και του KRG  (κυβερνόν κόμμα στο βόρειο Ιράκ) δίνουν ένα αποφασιστικό αλλά και απεγνωσμένο αγώνα κατά της επέλασης των σκοταδιστών – ισλαμοφασιστών του ISIS και της διάλυσης της πολύχρονης προσπάθειάς τους για τη δημιουργία μιας αυτόνομης, αμεσοδημοκρατικής ομοσπονδίας κοινοτήτων στα πρότυπα του ελευθεριακού κοινοτισμού, της αυτονομίας (κατά Καστοριάδη και Ζαπατίστας).

Με τους τζιχαντιστές από τη μία και το τουρκικό κράτος από την άλλη (που τους υποστηρίζει υπογείως για να αποδυναμώσει το PKK και το PYD), η θέση τους είναι δυσχερής, παρ’ όλ’ αυτά οι πολιτοφυλακές ήταν μέχρι τώρα σε θέση να κρατήσουν τις θέσεις τους στην πόλη Κομπάνι που βρίσκεται υπό πολιορκία από τα μέσα του Σεπτέμβρη από νότο, ανατολή και δύση, ενώ η μοναδική διέξοδος για τoν άμαχο πληθυσμό αλλά και για την τροφοδοσία των πολιτοφυλακών είναι το βόρειο πέρασμα στην Τουρκία, το όποιο ελέγχεται από το στρατό και την αστυνομία, που συχνά επιτίθενται στους εκτοπισμένους ή τους αποκόπτουν από την πρόσβαση στις κοινότητές τους.

 

Η κατάσταση αυτή πυροδότησε την αντίδραση της κουρδικής κοινότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στην Τουρκία δεκάδες είναι οι νεκροί διαδηλωτές απο συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής,  με φανατικούς ισλαμιστές και με φασιστες των Γκρίζων Λύκων ενώ σε μερικές πόλεις και κάποιες γειτονίες της Κωσταντινούπολης κηρύχθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας και ο στρατός έχει πάρει θέσεις.

Είναι σημαντικό να προσθέσουμε πως το PYD και το PKK (που βρίσκεται ακόμη υπό την καθοδήγηση του φυλακισμένου Α. Οτσαλάν αλλά έχει πραγματοποιήσει την τελευταία  δεκαετία μια σημαντική στροφή και έχει – θεωρητικά τουλάχιστον – αποκηρύξει τον προσωποκεντρισμό, το λενινισμό και τον εθνικοπελευθερωτικό αγώνα με στόχο τη δημιουργία κουρδικού έθνους-κράτους και κατά συνέπεια τον ένοπλο αγώνα εναντίον του τουρκικού κράτους), βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Ερντογάν για την απελευθέρωση του Οτσαλάν. Έχουν έντονες αναφορές στον ελευθεριακό κοινοτισμό όπως εκφράστηκε από τον Μπούκτσιν, θεωρεί δεδομένη την ισότητα των φύλων και στοχεύει στη δημιουργία ομόσπονδων αυτόνομων κοινοτήτων με διαδικασίες αμεσοδημοκρατικές σε Τουρκία και Συρία, για τους λόγους δε αυτούς βρίσκεται σε ρήξη με το KRG  (τους Κούρδους του βόρειου Ιράκ), που λόγω της συμμαχίας τους με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν ήδη κερδίσει μια σχετική αυτονομία αλλά με καθαρά αστικοφιλελεύθερα χαρακτηριστικά. Παραθέτουμε ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Α.Οτσαλάν  Δημοκρατικός συνομοσπονδίσμος  (2011):

 

“Το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των λαών περιλαμβάνει το δικαίωμα τους σε ένα δικό τους κράτος. Ωστόσο, η ίδρυση ενός κράτους δεν αυξάνει την ελευθερία ενός λαού. Το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο βασίζεται στα έθνη – κράτη παραμένει αναποτελεσματικό. Εν τω μεταξύ, τα έθνη-κράτη έχουν γίνει σοβαρά εμπόδια για την οποιαδήποτε κοινωνική ανάπτυξη.

 

Ο δημοκρατικός συνομοσπονδίσμος είναι το αντίθετο παράδειγμα για τους καταπιεσμένους ανθρώπους. Ο δημοκρατικός συνομοσπονδίσμος είναι ένα μη-κρατικό κοινωνικό παράδειγμα. Δεν ελέγχεται από το κράτος. Ταυτόχρονα είναι ένα πολιτιστικό-οργανωτικό σχεδιάγραμμα ενός δημοκρατικού έθνους. Ο δημοκρατικός συνομοσπονδίσμος βασίζεται στην συμμετοχή στην λήψη των αποφάσεων σε επίπεδο βάσης. Οι διαδικασίες αυτές λαμβάνουν χώρα μέσα στις κοινότητες. Τα υψηλότερα επίπεδα εξυπηρετούν μόνο το συντονισμό και την εφαρμογή της βούλησης των κοινοτήτων που αποστέλουν τους αντιπροσώπους τους στις γενικές συνελεύσεις. Για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα είναι τόσο το φερέφωνο όσο και το εκτελεστικό τους όργανο. Ωστόσο, η βασική ισχύς της απόφασης ανήκει στους τοπικούς θεσμούς βάσης.”

 

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως στα τέλη του Σεπτέμβρη, με ανακοίνωση Τύπου, το PYD διακήρυξε πως είναι έτοιμο να συνεργαστεί με τη συμμαχία εναντίον του ISIS (ΗΠΑ, Σ. Αραβία, Γαλλία, κ.α). Η είδηση αυτή σίγουρα γεννά  προβληματισμό, αλλά μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια απελπισμένη  κίνηση στρατηγικής και αυτό γιατί η κατάσταση είναι απελπιστική.

Όπως και να ‘χει, το πολιτικό αυτό πείραμα που λαμβάνει χώρα στη Μέση Ανατολή, μια περιοχή εξαιρετικά «άγονη» μέχρι στιγμής σε ελευθεριακά προτάγματα, είναι βαρύνουσας σημασίας για την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου κι αν δεν ισοπεδωθεί από το ISIS ίσως να παίξει καθοριστικής σημασίας ρόλο στο μέλλον.

Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, η άγνοια, η έλλειψη πληροφόρησης και επικοινωνίας για την περιοχή και τους αγώνες εκεί, καθώς και το παρελθόν του PKK και η απόφαση του PYD για τη συνεργασία με τη συμμαχία, βάζει εμπόδια στην ανάπτυξη σχέσεων αλληλεγγύης και κοινού αγώνα. Τα εμπόδια αυτά δε θα έπρεπε όμως να οδηγήσουν σε απαξίωση και αποστασιοποίηση αλλά στο να χτιστούν οι απαραίτητες γέφυρες που θα μας επιτρέψουν να συνδέσουμε τους αγώνες μας. Ας μην αφήσουμε την όποια κριτική στάση ή διαφωνία να αποτελέσει εμπόδιο για την έμπρακτη αλληλεγγύη μας, καθώς αυτή καθίσταται κρίσιμη τη δεδομένη χρονική περίοδο.

 

Οι αντάρτες-ισσες χρειάζονται στήριξη

 

Η Αντιφασιστική Επαναστατική Δράση Βερολίνου (Antifaschistische Revolutionäre Aktion Berlin“) και η Νέα Αντικαπιταλιστική Οργάνωση (“Neue antikapitalistische Organisation”) αποφάσισαν να πάρουν την πρωτοβουλία να οργανώσουν την συλλογή χρημάτων που θα διατεθούν στις Ομάδες Προστασίας του Λαού (YPG και YPJ)  ώστε αυτές να μπορέσουν να αγοράσουν ότι  χρειάζονται για να πολεμήσουν το ISIS. Το Κομπάνι, ακόμη κι αν πέσει, δεν είναι η μοναδική αυτόνομη περιφέρεια στη Σύρια. Υπάρχουν άλλες δύο που θα πρέπει να υπερασπίσουν τον εαυτό τους. Η διεθνής επαναστατική αλληλεγγύη μπορεί και πρέπει να ενισχύσει οικονομικά τον αγώνα του κουρδικού λαού στην Συρία.

 

armsforrojava.wordpress.com

 

Το blog αυτό θέλει να προωθήσει τις καμπάνιες αυτές, το κάλεσμα είναι ανοιχτό προς συνυπογραφή σε όσες ομάδες του ανταγωνιστικού-ελευθεριακού κινήματος στην Ελλάδα το επιθυμούν. Το παρακάτω κείμενο είναι ελεύθερα να χρησιμοποιηθούν με αναφορά της πηγής.

Το τραπεζικό σύστημα βάζει εμπόδια σε τέτοιου είδους εράνους, γιαυτό για να συνεισφέρετε οικονομικά επικοινωνήστε πρώτα στο becollective@espiv.net.

____________________________________________________________________________

PYD – Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας – http://www.pydrojava.com/eng/
YPG/YPJ – Μονάδες Προστασίας Πολιτών (μικτές ένοπλες πολιτοφυλακές – αποτελούμενες από άνδρες και γυναίκες)

PKK – Εργατικό Kόμμα του Κουρδιστάν – http://www.pkkonline.net/en/
KRG – Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν (βόρειο Ιράκ)
ISIS – Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε

 

Link για πληροφορίες σε σχέση με τον πολιτικό χαρακτήρα του αγώνα του PYD και του PKK

http://new-compass.net/articles/revolution-rojava

http://www.movements.manchester.ac.uk/the-alternative-in-syria/https://athens.indymedia.org/post/1532672/

 

Download kampania

Author: Gulai Pole

Born into an impoverished Ukrainian peasant family at Gulai Pole in 1888, i had labored on a farm as a small child for a number of years.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s